
طی مراسمی در روز دوشنبه ۱۹ اردی بهشت ۱۴۰۱ (۹ می ۲۰۲۰) در دانشگاه کلمبیا، برندگان جایزه عکاسی پولیتزر ۲۰۲۲ توسط هیئت داوران این دوره اعلام شدند.
به گزارش اسات عکس پارس ، برندگان هر بخش ۱۵هزار دلار جایزه نقدی دریافت کردند. در این مراسم همچنین از برندگان سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ نیز تقدیر شد. جایزه عکاسی در دو بخش «عکاسی فیچر» و «اخبار فوری» به برگزیدگان تعلق گرفت. در بخش «عکاسی فیچر» این جایزه به عکاسان رویترز عدنان عبیدی/Adnan Abidi ،آمیت دیو/ Amit Dave ، عکاس فقید دنیش صدیقی/ Danish Siddiqui و سانا ارشاد ماتو/ Sanna Irshad Mattoo ، برای عکس هایی از تلفات کووید در هند تعلق گرفت. در این مجموعه، ثبتها به وضوح به دنبال برقراری حس تعادل بین مرگ و زندگی و یا وحشت و آرامش هستند. در واقع عکاسان مجموعه با آگاهی از قدرت عکس و بواسطهی نمایشِ حس انساندوستی، سعی در تعدیل ترس ناشی از بیماری کرونا دارند.
نماهای باز و نمایش انواع تجمع(افراد زنده، خاکستر افراد فوت شده و دستها) همگی به بیننده نوعی حس همدردی و یکی شدن انسانها در برابر این ویروس همهگیر القا میکند. حسی که منجر به تشکیل یک دیوار دفاعی انسانی، چه در مرحلهی درمان و چه در مرحلهی سوگواری و خاکسپاری شده است. این مجموعه عکس با تشخیص هئیت داوران از بخش «اخبار فوری» به بخش «عکاسی فیچر» منتقل شد.
در بخش «اخبار فوری» دو مجموعه برگزیده شدند.
مجموعه نخست عکس های مارکوس یام/ Marcus Yam خبرنگار و عکاس خارجی لس آنجلس تایمز از خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان است که توسط هیئت داوران برنده جایزه پولیتزر شد. این مجموعه در قسمت «عکاسی فیچر» ارائه شده بود که توسط دواران به این بخش منتقل شد. عکس های این مجموعه روایت هزینه انسانی تغییر تاریخ در این کشور است. عکسهایی بکر و عریان که بیننده را هدفمند و بدون مقدمه با قلب جنگ مواجه میکند.کنجکاوی، شجاعت و مداومت درثبتهای او به وضوح دیده میشود. عکسهای او هر کدام داستانی تاملبرانگیز از شرایط گذشته و کنونی افغانستان، تاریخ این کشور و احوال حاکم بر مردم افغانستان را شرح میدهد که این شرح ماجرا با توضیحات تکمیلی عکاس، برای بیننده ملموستر میشوند. شاید بتوان گفت مجموعه عکس یام، یک شرحِ بصری از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و ورود نیروهای طالبان به این کشور است. شرحی که از اصول عکاسی صرف فراتر رفته و با توضیحات تکمیلی عکاس، خشونت و بیرحمی جنگ را بدون سانسور به نمایش میگذارد.او با نمایش گریهی کودکان، بیپناهی زنان، استیصال و خشم مردان، نگاههای متمرکز و گاه خیره، تجمع دستان مردم، رنگ قرمز خون و پرچم به خوبی به هدف خود از این مجموعه یعنی نمایشِ بطن جنگ دست یافته است.او بواسطهی نمایش زمین و آسمان در ثبتهایش، توجه بیننده را به پرسهی مرگ در کشور افغانستان و در میانِ زندگی و مردم این کشور جلب کرده است.
مجموعه دوم در بخش «اخبار فوری» متعلق به عکاسان گتی ایمیجز، وین مک نامی / Win McNamee، درو انگرر/ Drew Angerer ، اسپنسر پلات/ Spencer Platt ، ساموئل کروم/ Samuel Corum و جان چری/ Jon Cherry است که جایزه این بخش را از آن خود کردند. این مجموعه عکس، روایتی گیرا، جامع و لحظه به لحظه از حمله به ساختمان کاخ گنگره ایالت متحده آمریکا است. حرکت و جنبش به نمایش درآمده در عکسها، حس امنیتی را که همیشه از فضای کنگره دریافت میکرده است متزلزل کرده. نوعی حس ورود به یک مکان ممنوعه که حالا آرامش ذهنی بیننده را به هم میریزد.
دیدگاهها